OP DATE MET AL MIJN IKKEN…

Mensen hechten steeds meer waarde aan puurheid en authenticiteit. Biologisch eten vers van het land, robuuste natuurhouten meubels, kinderen die modderdag vieren en…mensen die zichzelf durven zijn. Met hun rauwe en ongepolijste kanten. Juist die kanten willen we (ook) zien.

Jezelf zijn…
Maar wat is dat….jezelf zijn? Authentiek zijn. Wie ben ik als ik mijzelf ben? Dat verschilt bij mij nogal per situatie geloof ik. Waar ik ben. Wie ik voor mij heb. Hoe ik mij op dat moment voel. Maar betekent dat dan dat ik eigenlijk nooit mijzelf ben? Speel ik iedere keer weer een andere rol?

Een contactadvertentie voor mijzelf
Wat als ik een contactadvertentie voor mijzelf zou moeten maken. Beschrijf jezelf in 10 woorden, inclusief rauwe en ongepolijste kanten. Nou, daar ga ik dan…liefdesjunk, levensgenieter, drammer, angsthaas, uit de box denker, spring in het veld, beren op de weg spotter, doordenker, dappere dodo en eigenwijs. Iets meer woorden dan tien, maar ik had ook niet anders verwacht van mijzelf.

Als we dan toch bezig zijn met die contactadvertentie, dan is de stap naar een eerste date natuurlijk zo gemaakt. Maar hoe zou deze er dan uitzien met mijn junkies en drammers?

De liefdesjunk die je op een voetstuk plaatst
Als ik mijn liefdesjunk de regie zou geven, dan zou ik je ophemelen totdat jij er stil van wordt. Ik zou je prijzen om je gespierde armen, je gulle lach. Ik zou met je mee gaan parachutespringen en horrorfilms kijken, al gutst het zweet mij tijdens dit schrijven al mijn bilnaad in.(sorry voor de woordkeuze). Ik ben van jou…de jouwe…ik ben jou. Vind jij mij leuk?

De drammer die je al 5 x heeft ge-Appt…
Maar wat als jij 5 minuten later bent dan afgesproken en mijn drammer neemt het roer over? Dan sta je ineens 5-0 achter. Zie dat nog maar eens goed te maken. Ik zou wapperen met de bioscoopkaartjes, je een bak popcorn in je hand duwen en je de zaal in sleuren. Hoe kon je nou zo laat zijn? Ik heb je toch al 5x ge-Appt? O, en als je niet opschiet met een compliment over mijn gulle lach en betoverde groene ogen…laat dan maar zitten.

De levensgenieter met bulderlach
Dan toch die levensgenieter maar? Die ervoor zorgt dat ik je uitnodig voor een boottocht op een zwoele zomeravond? Samen varen richting ondergaande zon. Waarbij ik om de 10 minuten benoem hoe mooi de zon is, hoe gaaf het is dat wij zo samen zijn en dat wij toch maar mazzel hebben met het mooie weer. Om vervolgens aan te meren bij een eiland voor een 5-gangendiner met bijpassende bubbels. En na een paar uur bulderlachend de boot weer op, omdat het plezier er van beide kanten vanaf spat. Hoe klinkt dat?

Wil de echte Chantal dan nu opstaan?
Maar welke IK ben ik nou echt? Ik ben ze allemaal. Alle spelers uit mijn datingavontuur zijn rollen die ik mij in de afgelopen 35 jaar zorgvuldig eigen heb gemaakt. Door mijn opvoeding, ervaringen, omgeving en hoe ik de wereld zie. Deze rollen worden in de psychologie ook wel subpersonen genoemd. Dit zijn verschillende delen van je persoonlijkheid met ieder een eigen geschiedenis, eigen gedachten, emoties en gedrag.

Het toneelstuk van mijn IKKEN
Je kunt het vergelijken met toneel. Al jouw IKKEN zijn de spelers en jij bent de regisseur. Sommige IKKEN spelen een grote rol in je leven, anderen hebben een bijrol. En dan heb je ook nog de verstoten IKKEN. Deze laat je liever niet schitteren op het toneel, maar toch weten ze altijd vanuit een donkere hoek de bühne weer op te kruipen.

Een Grieks drama…
Zolang je IKKEN in balans zijn en zich lekker in hun vel voelen verloopt je toneelstuk soepeltjes. Dat verandert wanneer er stress in de coulissen ontstaat. Dan kan het voorkomen dat één van jouw spelers divagedrag gaat vertonen, plaatsneemt op jouw stoel en de hele show overneemt. Jouw zorgvuldig geregisseerde toneelstuk ontpopt zich tot een waar Grieks drama. Afhankelijk van de IK die op jouw stoel is gaan zitten, smeek je het publiek om een staande ovatie, ren je als een angsthaas het theater uit, of gelast je alle voorstellingen af, omdat er toch te veel beren op de weg liggen…

Zelf de regie in handen nemen
Inzicht in je eigen IKKEN is enorm waardevol. Het zorgt ervoor dat jij je persoonlijk leiderschap kunt vergroten. Jij bepaalt per situatie welke IK de hoofdrol krijgt en hoe jouw toneelstuk verloopt. Of dat nu is in een gesprek met een klant, een conflict met een collega, of in een sollicitatiegesprek voor jouw droombaan. Daarnaast kan het inzicht in je IKKEN je helpen met het maken van belangrijke keuzes in je (werk)leven. Alleen al door jezelf de vraag te stellen: “Maak ik die keuze zelf, of is één van mijn subpersonen op mijn stoel gaan zitten?”

Welke IK geef jij de hoofdrol?
Ik heb besloten mijn levensgenieter de hoofdrol te geven in deze date met…Michiel. Heel eerlijk? Het was geen eerste date. De boottocht was een cadeau voor zijn verjaardag. We zijn inmiddels al 12 jaar bij elkaar. Hij heeft al mijn IKKEN al eens uitgebreid de revue zien passeren en hij kiest nog steeds vol overtuiging voor mij. Die echtheid werkt toch. Al vraagt dat wel veel lef. Niet iedere IK is zoals je hebt gelezen even charmant. Gelukkig heb jij altijd de keuze welke speler in jouw stuk de hoofdrol speelt.

Welke IK laat jij graag schitteren op het podium?

Liefs Chantal