WAAROM ZOU JE ALS ‘NORMAAL’ MENS EEN COACH INSCHAKELEN?

Waarom zou ik in vredesnaam een coach inschakelen? Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Bovendien vroeg iemand laatst: wat is er mis met je als je een coach nodig hebt?

Blijkbaar roept het woord ‘coach’ nogal wat wonderlijke associaties op. Daarom maak ik graag van de gelegenheid gebruik om wat vooroordelen van tafel te vegen en te stellen dat een coach iets heel anders is dan een geitenwollen sok, geldwolf of drill instructor.

Maar dat is logisch
Coaching wordt steeds populairder. En in mijn ogen is dat ook begrijpelijk. Als je doelen wil bereiken, dromen wil waarmaken, is je mindset essentieel. Die mindset verander je niet zomaar, wat hulp van buitenaf is hierbij vaak zeer welkom. En daarom is daar de coach! Een coach biedt persoonlijke begeleiding, een gelijkwaardige relatie waarin openheid en eerlijkheid voorop staan. Want een coach is ook een vertrouwenspersoon met wie je kan sparren.
“Maar dat is logisch”, zou Johan Cruijff zeggen. En hij kan het weten, deze legende was zelf niet alleen een van ’s werelds beste voetballers ooit, hij ontwikkelde zich ook tot een succesvolle coach.

Van topatleet tot huisvrouw
Volgens Cruijff gaat het bij coaching om het managen van jezelf en je omgeving. En als een topatleet een coach gebruikt om beter, succesvoller te worden, waarom zou jij dat dan niet doen? Naast een voetballer en zanger verdient een accountant, groenteman of huisvrouw toch ook een coach om te helpen met het waarmaken van dromen?
Want er zijn zo veel dromen, van wereldkampioen worden tot wereldvrede… Misschien droom je van een actie tegen de bijensterfte, een marathon lopen. Wil je surfer worden of met zelfvertrouwen een speech geven op de bruiloft van je dochter? Het maakt niet uit wat je droom is, wij staan als coach dolgraag langs de zijlijn om je aan te moedigen en helpen met het wijzen van de weg. Juist als die weg hobbelig en lang is.

Wat is er mis met je?
En nee, als je een coach inschakelt, is er niet iets mis met je. Sterker nog, coaching betekent dat je je bezighoudt met je persoonlijke ontwikkeling. En dat is alleen maar iets om aan iemand te bewonderen, want die weg is niet altijd makkelijk. Als ‘coachee’ moet je wat in huis hebben. Wil je alles uit coaching halen, dan heb je een open mind nodig, je moet bereid zijn uit je comfortzone te stappen. Je participeert in een vertrouwelijke sfeer en je durft je open te stellen…

Heerlijk helder coachen
Om nog wat opheldering te geven: nee, wij dragen geen geitenwollen sokken. We houden wel van muntthee, maar ook van een wijntje. Nee, wij dragen geen trainingspak en gaan je niet drillen met een dwingend fluitje. Ook zullen we niet snel stinkend rijk worden, gezien de grote hoeveelheid tijd die wij in ons bedrijf en klanten steken.
Wij willen die twinkeling terug brengen in de ogen van mensen. Omdat het zo mooi is om iemand een stapje dichter bij zijn of haar droom te brengen. Omdat wij het iedereen gunnen om een droom te hebben, iets op de horizon te zien waar je hart sneller van gaat kloppen. En daar naartoe te wandelen, ook als je onderweg hobbels tegenkomt. Dat gunnen wij niet alleen Cristiano Ronaldo, maar ook Saar de Vries uit Appingedam.